Nou Teatre Tarragona

UN NOU TEATRE PER A TARRAGONA

Per a un arquitecte és un orgull poder projectar i dirigir una obra tan significativa com és el Teatre de Tarragona, especialment si es troba a la seva ciutat.

El desafiament va començar al 2000 amb un concurs restringit, al que varen seguir unes propostes a corre cuita l’any 2002 per accedir a unes subvencions de la Generalitat. Després, el projecte actualitzat al 2005, i un inici d’obra al 2006, sense la nostra intervenció, aspecte que va ser corregit al març del 2008 en que ens vàrem fer càrrec de la direcció d’obra.

Des d’aleshores ençà al nostre Estudi, i als dels nostres col·laboradors, la feina va ser constant per aconseguir el millor resultat del que hem estat capaços  a partir dels mitjans econòmics posats a l’abast, sempre sota un rigorós control pressupostari. És cert que la despesa inicial s’ha doblat, però també és cert  que l’edifici final té millor seguretat i condicions que el projectat inicialment.

 

No els vull explicar com és l’edifici, preferim que el visitin i el facin seu. Tan sol una dada que els ajudarà a entendre’l millor. La situació de la platea al nivell 2 ve condicionada per la cota del carrer Sta. Clara, per on s’accedeix a l’escenari, i que es troba quasi 6 m. més alta que l’accés des de la Rambla. Aquest fet, un tant singular, permet la disposició d’un ampli vestíbul al nivell 0, i una magnífica sala amb vistes a la Rambla, al Nivell 1.

Vam controlar fins al darrer moment tots els detalls per a proporcionar a la ciutat un equipament escènic de primer ordre, on la funcionalitat prima per sobre de la ornamentació.

A la fi, el que és més important és que quan s’apaguin els llums gaudeixin de l’espectacle. Poc importa aleshores el disseny de les butaques, sempre i quan siguin confortables. A ningú no l’interessa com són les màquines de l’aire condicionat, sempre que funcionin silenciosa i eficaçment.

Poc a poc aniran descobrint les diverses possibilitats d’ús que l’edifici ofereix. L’objectiu és que funcioni el màxim d’hores possibles al dia.

 

Tot i que jo sigui el cap de l’Equip, cal recordar i agrair el nombrós i qualificat grup pluridisciplinar que el composa. Des dels arquitectes I. Martín i J. Gómez, seguint pels Aparelladors F. Alsina (†) i R. Rovira, i continuant per tècnics especialitzats en estructura (N. Montés), aire condicionat (J. Gil), activitats (Asset), acústica (Audioscan), escenotècnia (F. Estrella) i instal·lacions (Quiper i X. Riveiro). Sense oblidar delineants, administratius i estudiants que han ajudant a dissenyar, i fins i tot muntar, rètols, mobles i logos.

A l’altre banda vàrem comptar amb unes empreses i uns industrials d’alt nivell: Imaga al començament, i Construcciones Solius a l’intens final, amb uns caps visibles com Rosa i Mateo de gran professionalitat.

 

El resultat el tenen vostès per al seu gaudiment i profit. Nosaltres ho hem fet el millor que hem sabut. Segur que hi hauran crítiques i no dubtin que seran ben rebudes, això ens ajudarà a millorar.

Gràcies per haver-nos deixat oferir-vos aquesta capsa d’il·lusions i cultura.

Llarga vida al nou Teatre.

Teatre Tarragona