Ir al contenido principal

Casa Ulldecona

El programa específic de la intervenció sorgeix de la voluntat d’aconseguir un habitatge ampli i confortable, situant-lo per tal d’aconseguir una bona assolellada de les peces principals.

El programa es desenvolupa en tres nivells: Soterrani, Planta Baixa i Planta Pis. El soterrani es deixa sense distribució. Ocupa una part de la projecció de la planta superior. La Planta Baixa allotja la zona de dia que es complementa amb el garatge i una habitació de convidats. Al mateix nivell però al jardí, confrontant amb una construcció equivalent de la parcel·la veïna, es situa una sala de màquines que suportarà a la seva coberta, les plaques solars. La Planta Pis conté els dormitoris. Es tracta d’una planta retranquejada respecte de la inferior lo que origina unes amplies terrasses protegides per uns generosos voladissos.

Són precisament aquests elements, que deriven d’una coberta única a quatre vessants, els que configuren la part principal de la composició exterior de l’habitatge. Aquesta es complementa amb el joc de volums, textures i ombres.

La construcció principal es situa a la part més nord-oest de solar, en tant que la piscina és protagonista de l’espai alliberat a la banda sud-est.

El programa desenvolupat és el següent:

A la planta principal s’accedeix des d’un ampli vestíbul – distribuïdor que es remata amb l’escala que comunica els tres nivells. Una doble alçària a sobre de la porta principal expandeix l’espai i les dona més amplitud. Les peces principals es situen a la dreta d’aquest accés. Un pati articula les circulacions deixant al fons el safareig i la cuina, i en primer terme l’estudi i el menjador – estar. Una amplia terrassa s’allarga protegida per una visera de formigó cap a la piscina concebuda també des d’un punt de vista decoratiu. A l’altre costat de l’accés es situa el garatge, l’habitació de convidats i un bany de cortesia.

La zona de nit repeteix el sistema de distribuïdor junt al pati que la comunica visualment amb el nivell inferior. Està conformada per dos dormitoris dobles a la banda nord-oest, y el dormitori principal, amb bany i vestidor, i un altre bany a la banda sud-est. Dues terrasses perimetrals rematen el nivell.